Vraag en antwoord (veel gestelde vragen)
1. Wat is ‘mandelig’?
2. Waarom is bij Stadstuin gekozen voor mandeligheid?
3. Wat is de ‘Akte van Mandeligheid’?
4. Wat gebeurt er met mijn mandeel Stadstuin als ik verhuis?
5. Wat zijn ‘Deelgenoten’?
6. Wat doet de Vergadering van Deelgenoten?
7. Hoe kan ik als huurder meepraten over Stadstuin?
8. In hoeverre wordt mijn stem echt gehoord?
9. Wie en wat is de Stichting Stadstuin?
10. Wie zitten er in het bestuur van de Stichting Stadstuin?
11. Waarom een stichting?
12. Hoe komt de Stichting Stadstuin aan de noodzakelijke financiële middelen?
13. Wie is verantwoordelijk voor het budgetbeheer van de Stichting Stadstuin?
14. Hoe zit het met de aansprakelijkheid van de bestuurders van de Stichting
Stadstuin.
15. Wat is een Beheerplan?
16. Wat doet de Stichting Stadstuin namens de Deelgenoten en wat doet de
gemeente?
17. Wat is ‘de beheerovereenkomst Stadstuin’?
18. Wat zijn mijn rechten en plichten als eigenaar/bewoner?
19. Is Stadstuin ook vrij toegankelijk voor niet-bewoners?
20. Zijn er wel voldoende parkeerplaatsen in Stadstuin?
21. Mag ik mijn auto wassen in Stadstuin?
22. Zijn er speciale plekken waar ik mijn hond kan uitlaten?
23. Mag je barbecueën in Stadstuin?
24. Mag je een schotelantenne op het dak plaatsen?
25. Overlast van mollen (molshopen).
26. Mag ik zelf onderhoud plegen aan het aanwezige groen of tuinieren in Stadstuin?
27. Als ik een aanpassing wil in het groen van Stadstuin, kan dat?
1. Wat is ‘mandelig’?
‘Mandelig’ is eigenlijk een heel oud begrip. Het betekent: gemeenschappelijk eigendom. Wat mandeligheid precies inhoudt, kunt u lezen in het Burgerlijk Wetboek. Daarin wordt uit de doeken gedaan wat de rechten en de plichten zijn van iemand die samen met anderen eigenaar is van mandelig gebied. Een belangrijk kenmerk is dat er geen aanwijsbare eigendomsgrenzen zijn. U kunt niet zeggen: dit deel is van mij. U bent met z’n allen eigenaar van het totale gebied.
2. Waarom is bij Stadstuin gekozen voor mandeligheid?
Bij de opzet van Stadstuin is gekozen voor zoveel mogelijk leefruimte in de onmiddellijke nabijheid van de woning. Mandeligheid is een soort garantie dat Stadstuin zich ook op die manier kan ontwikkelen. Er is wettelijk bepaald hoe je met het gebied om moet gaan. Daarmee voorkom je discussies over bijvoorbeeld het wel of niet mogen afschermen van een stuk grond voor eigen gebruik. Bovendien is mandeligheid heel democratisch: alle eigenaren (waarbij de woningcorporatie kan optreden als spreekbuis van de huurders) hebben zeggenschap over het totale gebied.
3. Wat is de ‘Akte van Mandeligheid’?
Met het kopen of huren van uw woning onderschrijft u de ‘Akte van Mandeligheid’. In deze akte staan regels die te maken hebben met uw aandeel in Stadstuin. In essentie komt het er op neer dat:
- bij verkoop van uw woning, het mandeel Stadstuin wordt mee verkocht.
- het mandelig gebied waar u een aandeel in heeft, volgens de regels moet worden gebruikt;
- niemand een eigen stukje kan claimen.
4. Wat gebeurt er met mijn mandeel Stadstuin als ik verhuis?
Als bewoner van Stadstuin koopt of huurt u een denkbeeldig stuk Stadstuin: een mandeel. Dat mandeel is onlosmakelijk verbonden met het feit dat u in Stadstuin woont. Stel nou dat u van een huurwoning in Stadstuin mettertijd overstapt op een koopwoning in Stadstuin, dan verandert er dus in feite niets, behalve dat uw bijdrage aan Stadstuin dan niet in de huur zit, maar in de aankoopprijs van uw woning. Mocht u van de ene koopwoning in Stadstuin verhuizen naar een andere, dan blijft uw mandeel ook hetzelfde. Uw mandeel raakt u pas kwijt als u verhuist naar een woning buiten Stadstuin. In het geval van een koopwoning zit het resterende deel in de koopsom.
5. Wat zijn ‘Deelgenoten’?
U kent waarschijnlijk wel het begrip: ‘Vereniging van Eigenaren’. Als u mede-eigenaar bent van een mandelig gebied bent u verenigd in de ‘Vergadering van Deelgenoten’. In Stadstuin zijn deelgenoot: alle eigenaren van de koopwoningen (dus ook de woningcorporaties) en de eigenaren van de opstallen (Koninkrijkszaal, scoutingclub en schietvereniging).
6. Wat doet de Vergadering van Deelgenoten?
U bent als Deelgenoot medeverantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van Stadstuin. Van die verantwoordelijkheid zult u in de praktijk niet zoveel merken, maar het aardige is wel dat u als Deelgenoot mag mee beslissen over de manier waarop er met uw bezit wordt omgegaan. U kunt daarover meepraten tijdens de bijeenkomsten van de ‘Vergadering van Deelgenoten’. Wanneer en met welke regelmaat deze bijeenkomsten plaatsvinden, bepaalt de Vergadering van Deelgenoten zelf. Volgens de Akte van Mandeligheid is dat minimaal één keer per jaar. De achtergrondinformatie die u voor het bijwonen van de bijeenkomsten nodig heeft, vindt u in het zogenaamde ‘Beheerplan”. Dit plan is tevens bedoeld om bij uitvoering van het beheer en onderhoud de vinger aan de pols te houden. U bent uiteraard niet verplicht om naar bijeenkomsten te gaan.
7. Hoe kan ik als huurder meepraten over Stadstuin?
Woningcorporatie Portaal Eemland is in het bestuur van de Stichting Stadstuin vertegenwoordigd met drie stemmen. Op die manier kan Portaal Eemland invloed uitoefenen op het beleid van de Stichting Stadstuin en opkomen voor de belangen van de mensen die een woning huren in Stadstuin. Om die taak goed te kunnen vervullen, is het van belang dat de huurders zich organiseren in een huurdersvereniging of huurderscommissie. Door regelmatig overleg te hebben met zo’n huurdersvereniging of huurderscommissie, weet Portaal Eemland welke zaken er spelen in Stadstuin en kunnen de vertegenwoordigers die zitting hebben in het stichtingsbestuur deze onderwerpen binnen het bestuur ter sprake brengen. Als huurder van een woning speelt u geen directe rol in de Vergadering van Deelgenoten, omdat alleen de eigenaren daarin zitting hebben. Huurders en eigenaarbewoners kunnen desgewenst wel - buiten het formele inspraakcircuit om - zelf alternatieve vormen van overleg in het leven roepen om hun stem te laten horen.
8. In hoeverre wordt mijn stem echt gehoord?
Het aardige van mandeligheid is dat iedere bewoner een vinger in de pap heeft als het gaat om het beheer en onderhoud van Stadstuin. Het hangt natuurlijk van uzelf af in hoeverre u van het recht op inspraak, meedenken of meedoen gebruik wilt maken. U bent het niet verplicht, maar als u dat leuk of belangrijk vindt, zijn er verschillende manieren om uw stem te laten horen. Om te beginnen zijn er de bijeenkomsten van de Vergadering van Deelgenoten, waar alle belanghebbenden mee kunnen praten over het reilen en zeilen van Stadstuin.
U kunt ook letterlijk de handen uit de mouwen steken. Wie een beetje groene vingers heeft en graag tuiniert, is van harte welkom om te helpen in de thematuinen van het park. Dat zijn stukjes grond die door de bewoners zelf worden ingericht en onderhouden.
Zo heeft u dus heel wat mogelijkheden om betrokken te raken bij de groei en de ontwikkeling van uw eigen woonomgeving.
9. Wie en wat is de Stichting Stadstuin?
De Stichting Stadstuin is een orgaan dat werkt in opdracht van de Deelgenoten en de gemeente. Beide partijen hebben uit eigen gelederen mensen gekozen om zitting te nemen in het stichtingsbestuur. Dit bestuur moet erop toezien dat alle beheer- en onderhoudstaken volgens plan - en uiteraard binnen budget - worden uitgevoerd. Het is overigens niet zo dat het bestuur zelf is belast met de uitvoering, maar alle activiteiten vinden wel plaats onder haar verantwoording.
Behalve voor het technisch beheer en onderhoud houdt de Stichting Stadstuin zich ook verantwoordelijk voor het bevorderen van de betrokkenheid van de bewoners bij hun woonomgeving. Bijvoorbeeld door het meedoen aan onderhoud van tuinen of het samen organiseren van een evenement.
10. Wie zitten er in het bestuur van de Stichting Stadstuin?
Het bestuur bestaat uit negen personen, waarvan zeven Deelgenoten en twee vertegenwoordigers van de gemeente . Een bestuurder heeft een termijn van vier jaar, na deze termijn kan de stichting besluiten om deze te verlengen met een vervolgtermijn.
De bestuurstermijn van 4 jaar kan maximaal 2 x verlengd worden. Na een (verlengde) bestuurstermijn treedt er een wisseling van de wacht op. De drie bewoners uit het bestuur treden dan af, waarna anderen zich voor een bestuursfunctie verkiesbaar stellen. Uit het aantal gegadigden dat zich beschikbaar stelt, worden tijdens de bijeenkomst van de Vergadering van Deelgenoten de nieuwe bestuursleden gekozen.
Voor de vertegenwoordigers van de gemeente bepaalt de gemeente wanneer een bestuurslid zich terugtrekt. Het bestuur is zo samengesteld dat zowel de eigenaren als de huurders en de overige organisaties een gelijk aantal stemmen hebben. In totaal gaat het om dertien stemmen, waarvan vier van de gemeente.
Doorgaans hebben alle besluiten waarover wordt gestemd de gebruikelijke meerderheid van stemmen nodig. Als het om wijzigingen van het Beheerplan of van de statuten gaat, geldt een andere stemverhouding. In het geval van statutenwijzigingen heeft de gemeente een vetorecht. Gaat het om wijzigingen in het Beheerplan, dan is het stemgedrag van de deelgenoten gezamenlijk van doorslaggevend belang. De stemverhoudingen zijn uitgelegd in de digitale folder van Stadstuin, ook kunt u daar aanvullende informatie lezen.
11. Waarom een stichting?
Meestal wordt een stichting in het leven geroepen als iemand of iets met een bepaalde hoeveelheid geld een bepaald doel wil bereiken. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar als we die definitie naar Stadstuin vertalen, wordt het meteen een stuk duidelijker. Het uitgangspunt van de Stichting Stadstuin is namelijk: het beschikbare geld zo efficiënt mogelijk inzetten voor beheer en onderhoud van het gemeenschappelijke gebied. Behalve dat een stichting om die reden als juridische vorm de voorkeur verdient, is ook de doorzichtige structuur een pluspunt. Een stichting heeft een bestuur, maar geen leden. Met als groot voordeel dat de lijnen kort kunnen blijven en je slagvaardiger te werk kunt gaan.
12. Hoe komt de Stichting Stadstuin aan de noodzakelijke financiële middelen?
Alle (huis)eigenaren moeten delen in de kosten die het beheer en onderhoud van Stadstuin met zich meebrengen. Als u een woning heeft gekocht, is uw bijdrage verrekend in de koopsom en door de bouwondernemer afgedragen aan de Stichting. Als u een woning huurt, is de bijdrage voor een zelfde periode verrekend in de maandelijkse huurprijs. Daarnaast dragen ook de andere Deelgenoten en de gemeente financieel bij. Het totaal aan inkomsten staat, inclusief de rente, geheel ter beschikking van de Stichting Stadstuin. Na de periode van vijftig jaar zal iedere (huis)eigenaar/huurder jaarlijks opnieuw een bijdrage leveren in de kosten. De hoogte van die bijdrage zal pas tegen het einde van de periode worden vastgesteld. Dan zou het in theorie zo kunnen zijn dat u moet bijbetalen, omdat de vastgestelde afkoopsom - om wat voor reden dan ook - niet toereikend blijkt te zijn. Het kan ook zijn dat er geld overblijft, waardoor de nieuwe jaarlijkse bijdrage lager uitvalt.
13. Wie is verantwoordelijk voor het budgetbeheer van de Stichting Stadstuin?
De Stichting Stadstuin is zelf verantwoordelijk voor het beheren van het beschikbare budget. Dat budget zal per jaar verschillen. Het ene jaar zal bijvoorbeeld meer geld worden uitgetrokken voor groot onderhoud dan het andere jaar. Hoe het uiteindelijke kostenplaatje er uitziet, wordt beïnvloed door eventuele calamiteiten en ontwikkelingen die onverwacht extra kosten met zich meebrengen (denk bijvoorbeeld aan extreme weersomstandigheden die het groen aantasten of jonge aanplant de das omdoen; de gevolgen zijn dan voor rekening van de Stichting). Voor hetzelfde geld vallen de uitgaven mee en pakt het kostenplaatje gunstiger uit dan gedacht.
Vanzelfsprekend moet het stichtingsbestuur tegenover de Deelgenoten en de gemeente jaarlijks verantwoording afleggen over de manier waarop met het beschikbare budget is omgesprongen.
14. Hoe zit het met de aansprakelijkheid van de bestuurders van de Stichting Stadstuin?
Ieder bestuurslid is afgevaardigde van de Vergadering en is als zodanig spreekbuis van de achterban. Bestuursleden nemen naar eer en geweten met elkaar beslissingen en leggen daar regelmatig verantwoording voor af aan de Deelgenoten. Een verzekering voorkomt dat individuele bestuursleden financieel opdraaien voor beslissingen van de Stichting.
15. Wat is een Beheerplan?
Het Beheerplan is een concreet plan van aanpak waarin de Stichting Stadstuin voor een periode van vijf jaar de lijnen uitzet voor het beheer en onderhoud van het gemeenschappelijk gebied. In het plan staat nauwkeurig omschreven welke werkzaamheden nodig zijn om Stadstuin - naar het ontwerp van de landschapsarchitect - te laten uitgroeien tot een aantrekkelijke woon- en leefomgeving die groen, ruimte en veiligheid hoog in het vaandel heeft staan. Met het Beheerplan in de hand kunt u als bewoner en mede-eigenaar van Stadstuin beoordelen of de beoogde doelstellingen ook echt worden gehaald.
Als de resultaten op punten te wensen overlaten, leidt dat mogelijk tot extra inspanningen om het doel alsnog te verwezenlijken. Maar het kan ook zo zijn dat uit de praktijk blijkt dat het plan enige bijstelling behoeft. Wijzigingen worden alleen doorgevoerd als het bestuur van de Stichting Stadstuin hiermee instemt. En aangezien u zelf de bestuursleden heeft gekozen, heeft u dus indirect ook een stem.
16. Wat doet de Stichting Stadstuin namens de Deelgenoten en wat doet de gemeente?
Het gemeenschappelijk gebied in Stadstuin is deels eigendom van de gemeente Amersfoort en deels van de Deelgenoten. Beide partijen zorgen volgens afspraak ieder voor hun eigen gebied.
Grofweg zijn de Deelgenoten verantwoordelijk voor het beheer en vervanging van:
- alle groenvoorzieningen (inclusief de voetpaden, speeltoestellen en tuinmeubilair);
- de moerasplanten;
- een klein deel van het water;
- wandel- en fietspaden;
- verlichting.
De gemeente draagt zorg voor het beheer en vervanging van:
- de geluidswal (met het aanwezige groen);
- het grootste deel van het water;
- de riolering;
- alle verharde, geasfalteerde wegen;
- parkeerplaatsen;
- straatnaamborden en bewegwijzering;
- afvalverwerking.
Uitzonderingen op de regel zijn:
- het asfalt van de voetpaden, daarvan zijn de Deelgenoten eigenaar, maar de gemeente zorgt voor het onderhoud;
- de opritten naar de garages, die moeten de eigenaren zelf onderhouden (gladheids bestrijding).
De Deelgenoten geven de Stichting Stadstuin de opdracht hun deel te beheren en te onderhouden. Ook de gemeente laat bepaalde werkzaamheden door de Stichting uitvoeren, maar knapt alle klussen die te maken hebben met haar eigen bezit in principe zelf op. Hoe de taken precies zijn verdeeld, is vastgelegd in het Beheerplan.
17. Wat is ‘de beheerovereenkomst Stadstuin’?
De taakverdeling voor het beheer en onderhoud van Stadstuin staat keurig omschreven in ‘de beheerovereenkomst Stadstuin’. Zo weten alle partijen (Deelgenoten, Stichting Stadstuin, gemeente Amersfoort) waar hun verantwoordelijkheden liggen en wat er van hen wordt verwacht. In tegenstelling tot het Beheerplan kan de beheerovereenkomst niet worden gewijzigd.
18. Wat zijn mijn rechten en plichten als eigenaar/bewoner?
Het grootste voorrecht van wonen in Stadstuin is wel dat u ongelimiteerd kunt genieten van een park dat met de grootste zorg wordt beheerd.
Een park waar u het hele jaar door naar hartelust kunt wandelen, fietsen en recreëren en waar u nog wat in de melk te brokkelen heeft ook, omdat u mede-eigenaar bent. Natuurlijk staat daar iets tegenover zoals een financiële bijdrage aan het gemeenschappelijk onderhoud. U heeft daar overigens geen omkijken naar, want het onderhoud neemt de Stichting Stadstuin voor haar rekening en uw bijdrage is - voor een berekende periode van zo’n 50 jaar - al verrekend met de aankoopprijs van uw woning. (U heeft het recht om de jaarrekening in te zien, zodat u een idee krijgt waaraan het geld wordt besteed.) Een andere verplichting, als u het zo zou willen noemen, is dat het gemeenschappelijk terrein volgens de regels moet worden gebruikt. Dat betekent bijvoorbeeld dat u geen deel van het park mag afschermen voor privé gebruik. Wat logisch is, want juist het vrij kunnen bewegen, is een van de aantrekkelijke aspecten van Stadstuin. Verder is het goed om - wellicht ten overvloede - even te vermelden dat wanneer u uw huis of appartement gaat verkopen, uw mandeel Stadstuin automatisch mee gaat naar de eigenaar.
19. Is Stadstuin ook vrij toegankelijk voor niet-bewoners?
Stadstuin is openbaar gebied en voor iedereen vrij toegankelijk, mits ze zich aan de regels houden. Nu kunt u aan iemands neus niet zien of hij in Stadstuin woont of niet. Eigenlijk doet dat er ook niet toe. Als u opmerkt dat iemand iets doet wat niet door de beugel kan, kunt u hem of haar daar altijd op aanspreken. Of die persoon nu bewoner is of niet. Het gaat erom dat we er met z’n allen voor zorgen dat Stadstuin een prettige leefomgeving is en blijft.
20. Zijn er wel voldoende parkeerplaatsen in Stadstuin?
Uitgangspunt voor Stadstuin is het creëren van een groene, autoluwe, veilige woonomgeving: het groen voor de deur, de auto’s zoveel mogelijk uit het zicht. Om dat te verwezenlijken is ervoor gekozen om de meeste parkeerplaatsen voor de bewoners van Stadstuin onder de woningen te maken. Om ervoor te zorgen dat er voldoende parkeergelegenheid is, is het belangrijk dat u uw auto(‘s) onder uw woning parkeert. Er blijven dan voldoende parkeerfaciliteiten over voor bezoekers.
21. Mag ik mijn auto wassen in Stadstuin?
Stadstuin is ontworpen met de gedachte dat het schone regenwater van daken en straten niet via riool naar de zuiveringsinstallatie wordt afgevoerd maar terecht komt in sloten. Goten zorgen voor dit watertransport. Wast u uw auto met schoonmaakmiddel dan komt dat dus in de sloot terecht. Dat is verboden in de Wet Milieubeheer en is niet de bedoeling van de ontwerpers van de wijk. Afspoelen met water mag dus wel.
22. Zijn er speciale plekken waar ik mijn hond kan uitlaten?
Stadstuin moet uitgroeien tot een heerlijke woonomgeving voor mens én dier. Honden zijn dan ook van harte welkom in Stadstuin. Maar dan moeten hun baasjes zich aan een paar regels houden. De buitenzijde van de geluidswal is een hondenuitlaatgebied, waar uw dier onbekommerd mag rennen, poepen en plassen. Mocht het dier per ongeluk toch onderweg nog iets laten vallen, ruim het dan even op zodat een en ander er geen last van heeft. In de rest van Stadstuin moet uw hond aangelijnd lopen. Houd uw viervoeter ook weg van de verschillende speelplekken voor kinderen. Niet alleen om de kans op een verlaten drol te minimaliseren, maar ook omdat kleine kinderen nog wel eens angstig op een hond kunnen reageren.
23. Mag je barbecueën in Stadstuin?
Het is verboden om in het park zelf te barbecueën, tenzij de Vergadering van Deelgenoten anders heeft beslist. Eigenlijk geldt voor alle gebruiksregels uit de Akte van Mandeligheid en de beheerovereenkomst dat de Vergadering van Deelgenoten deze regels democratisch, met meerderheid van stemmen vaststelt. Het gaat dan bijvoorbeeld over het plaatsen van bankjes, de inrichting en onderhoud van de thematuinen en het gebruik van de parkeerplaatsen. Alle (verkeers)regels die elders in Amersfoort gelden, zijn ook van toepassing op Stadstuin.
24. Mag je een schotelantenne op het dak plaatsen?
Naar aanleiding van meldingen en klachten over de geplaatste schotelantenne is navraag gedaan over regels m.b.t. het plaatsen van (schotel)antennes. Er zijn landelijke regels opgesteld voor het plaatsen van (schotel)antennes. Een schotelantenne kan onder bepaalde voorwaarden zonder vergunning op, aan of bij een gebouw worden geplaatst. Als er niet aan deze voorwaarden (bijvoorbeeld m.b.t. hoogte, afmeting etc.) voldaan wordt, moet een vergunning bij de betreffende gemeente worden aangevraagd. De regels voor het plaatsen van (schotel)antennes zijn te vinden op de website van het Antennebureau (http://www.antennebureau.nl).
Daar kunt u een overzichtelijk informatieblad downloaden. Ook kunt u informatie verkrijgen via de website: www.omgevingsloket.nl.
Ongetwijfeld ten overvloede maar de stichting Stadstuin is alleen verantwoordelijk voor het beheer van de (mandelige) openbare ruimte en als een schotelantenne geplaatst is op het dak van een gebouw valt dit niet onder de verantwoordelijkheid van de stichting Stadstuin. De betreffende VvE en/of de eigenaar van de schotelantenne is degene die hierop aangesproken zou kunnen worden.
Mocht u eventueel vinden dat de plaatsing of de (schotel)antenne niet voldoet aan de regels hiervoor, dan zou u de afdeling Vergunningverlening / Handhaving van de gemeente Amersfoort kunnen verzoeken om dit te beoordelen. U kunt hiervoor het webformulier van het meldpunt woonomgeving invullen (http://www.amersfoort.nl/melding-doen).
25. Overlast door mollen (molshopen)
Er worden soms vragen gesteld over de bestrijding van mollen in Stadstuin. Bewoners ervaren de molshopen als vervelend, lastig en niet mooi om te zien. Daarom wordt soms verzocht om bestrijding van de mollen, echter de stichting Stadstuin volgt het beleid van de gemeente Amersfoort m.b.t. mollen. Op de website van de gemeente Amersfoort kunt u hun beleid lezen over mollen.
Daarnaast zorgen de mollen in Stadstuin voor een belangrijke bijdrage aan de beluchting van de bodem en daarmee dragen zij bij aan waterdoorlatendheid van de grond. Op vele plaatsen in Stadstuin is de waterdoorlatendheid van de grond erg slecht, wat vaak leidt tot (hemel)wateroverlast. Ondanks dat de mollen overlast kunnen veroorzaken, en de molshopen soms een doorn in het oog zijn, zal de mol in Stadstuin niet bestreden worden.
26. Mag ik zelf onderhoud plegen aan het aanwezige groen of tuinieren in Stadstuin?
Het groen wordt onderhouden door een hovenier, die hiervoor de kennis en kunde heeft. Het onderhoud gebeurt op basis van het (addendum) beheerplan, waarin beschreven staat hoe het beeld van Stadstuin eruit moet zien en welke werkzaamheden uitgevoerd moeten worden. Het beheerplan is vastgesteld door de gemeente Amersfoort en het bestuur van stichting Stadstuin.
Het is niet toegestaan dat een of meer bewoners zelf onderhoud plegen aan het groen en/of hier zonder (schriftelijke) toestemming veranderingen in aanbrengen. Het groen in Stadstuin is namelijk van alle bewoners!
Het bestuur van stichting Stadstuin is bevoegd om besluiten hierover te nemen en/of te laten uitvoeren. De werkgroep Groen is daarbij een belangrijk adviesorgaan.
27. Als ik een aanpassing wil in het groen van Stadstuin, kan dat?
Natuurlijk is het mogelijk om invloed uit te oefenen hoe de Stadstuin eruit ziet of zelfs om aanpassingen in het groen te realiseren. Aanpassingen in het groen kunnen worden aangevraagd als een zogenaamd 'bewonersinitiatief'.
Aangezien in Stadstuin vele meningen bestaan over het (aanwezige) groen, is het voor aanvraag van een bewonersinitiatief noodzakelijk dat de direct omwonenden van de locatie, waarvoor een bewonersinitiatief wordt ingediend, akkoord zijn met de aanpassing.
Daarom is een handtekeningenlijst van direct omwonenden een onderdeel van het aanvragen van een bewonersinitiatief.
Op de pagina werkgroepen kunt u lezen hoe u een bewonersinitiatief kunt indienen en hoe het proces van beoordeling hiervan loopt.
Ook kunt u uw vraag of verzoek altijd eerst voorleggen aan de werkgroep Groen, die het bestuur m.b.t. het groen adviseert.
Vragen aan de werkgroep Groen kunt u sturen naar: [email protected]
2. Waarom is bij Stadstuin gekozen voor mandeligheid?
3. Wat is de ‘Akte van Mandeligheid’?
4. Wat gebeurt er met mijn mandeel Stadstuin als ik verhuis?
5. Wat zijn ‘Deelgenoten’?
6. Wat doet de Vergadering van Deelgenoten?
7. Hoe kan ik als huurder meepraten over Stadstuin?
8. In hoeverre wordt mijn stem echt gehoord?
9. Wie en wat is de Stichting Stadstuin?
10. Wie zitten er in het bestuur van de Stichting Stadstuin?
11. Waarom een stichting?
12. Hoe komt de Stichting Stadstuin aan de noodzakelijke financiële middelen?
13. Wie is verantwoordelijk voor het budgetbeheer van de Stichting Stadstuin?
14. Hoe zit het met de aansprakelijkheid van de bestuurders van de Stichting
Stadstuin.
15. Wat is een Beheerplan?
16. Wat doet de Stichting Stadstuin namens de Deelgenoten en wat doet de
gemeente?
17. Wat is ‘de beheerovereenkomst Stadstuin’?
18. Wat zijn mijn rechten en plichten als eigenaar/bewoner?
19. Is Stadstuin ook vrij toegankelijk voor niet-bewoners?
20. Zijn er wel voldoende parkeerplaatsen in Stadstuin?
21. Mag ik mijn auto wassen in Stadstuin?
22. Zijn er speciale plekken waar ik mijn hond kan uitlaten?
23. Mag je barbecueën in Stadstuin?
24. Mag je een schotelantenne op het dak plaatsen?
25. Overlast van mollen (molshopen).
26. Mag ik zelf onderhoud plegen aan het aanwezige groen of tuinieren in Stadstuin?
27. Als ik een aanpassing wil in het groen van Stadstuin, kan dat?
1. Wat is ‘mandelig’?
‘Mandelig’ is eigenlijk een heel oud begrip. Het betekent: gemeenschappelijk eigendom. Wat mandeligheid precies inhoudt, kunt u lezen in het Burgerlijk Wetboek. Daarin wordt uit de doeken gedaan wat de rechten en de plichten zijn van iemand die samen met anderen eigenaar is van mandelig gebied. Een belangrijk kenmerk is dat er geen aanwijsbare eigendomsgrenzen zijn. U kunt niet zeggen: dit deel is van mij. U bent met z’n allen eigenaar van het totale gebied.
2. Waarom is bij Stadstuin gekozen voor mandeligheid?
Bij de opzet van Stadstuin is gekozen voor zoveel mogelijk leefruimte in de onmiddellijke nabijheid van de woning. Mandeligheid is een soort garantie dat Stadstuin zich ook op die manier kan ontwikkelen. Er is wettelijk bepaald hoe je met het gebied om moet gaan. Daarmee voorkom je discussies over bijvoorbeeld het wel of niet mogen afschermen van een stuk grond voor eigen gebruik. Bovendien is mandeligheid heel democratisch: alle eigenaren (waarbij de woningcorporatie kan optreden als spreekbuis van de huurders) hebben zeggenschap over het totale gebied.
3. Wat is de ‘Akte van Mandeligheid’?
Met het kopen of huren van uw woning onderschrijft u de ‘Akte van Mandeligheid’. In deze akte staan regels die te maken hebben met uw aandeel in Stadstuin. In essentie komt het er op neer dat:
- bij verkoop van uw woning, het mandeel Stadstuin wordt mee verkocht.
- het mandelig gebied waar u een aandeel in heeft, volgens de regels moet worden gebruikt;
- niemand een eigen stukje kan claimen.
4. Wat gebeurt er met mijn mandeel Stadstuin als ik verhuis?
Als bewoner van Stadstuin koopt of huurt u een denkbeeldig stuk Stadstuin: een mandeel. Dat mandeel is onlosmakelijk verbonden met het feit dat u in Stadstuin woont. Stel nou dat u van een huurwoning in Stadstuin mettertijd overstapt op een koopwoning in Stadstuin, dan verandert er dus in feite niets, behalve dat uw bijdrage aan Stadstuin dan niet in de huur zit, maar in de aankoopprijs van uw woning. Mocht u van de ene koopwoning in Stadstuin verhuizen naar een andere, dan blijft uw mandeel ook hetzelfde. Uw mandeel raakt u pas kwijt als u verhuist naar een woning buiten Stadstuin. In het geval van een koopwoning zit het resterende deel in de koopsom.
5. Wat zijn ‘Deelgenoten’?
U kent waarschijnlijk wel het begrip: ‘Vereniging van Eigenaren’. Als u mede-eigenaar bent van een mandelig gebied bent u verenigd in de ‘Vergadering van Deelgenoten’. In Stadstuin zijn deelgenoot: alle eigenaren van de koopwoningen (dus ook de woningcorporaties) en de eigenaren van de opstallen (Koninkrijkszaal, scoutingclub en schietvereniging).
6. Wat doet de Vergadering van Deelgenoten?
U bent als Deelgenoot medeverantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van Stadstuin. Van die verantwoordelijkheid zult u in de praktijk niet zoveel merken, maar het aardige is wel dat u als Deelgenoot mag mee beslissen over de manier waarop er met uw bezit wordt omgegaan. U kunt daarover meepraten tijdens de bijeenkomsten van de ‘Vergadering van Deelgenoten’. Wanneer en met welke regelmaat deze bijeenkomsten plaatsvinden, bepaalt de Vergadering van Deelgenoten zelf. Volgens de Akte van Mandeligheid is dat minimaal één keer per jaar. De achtergrondinformatie die u voor het bijwonen van de bijeenkomsten nodig heeft, vindt u in het zogenaamde ‘Beheerplan”. Dit plan is tevens bedoeld om bij uitvoering van het beheer en onderhoud de vinger aan de pols te houden. U bent uiteraard niet verplicht om naar bijeenkomsten te gaan.
7. Hoe kan ik als huurder meepraten over Stadstuin?
Woningcorporatie Portaal Eemland is in het bestuur van de Stichting Stadstuin vertegenwoordigd met drie stemmen. Op die manier kan Portaal Eemland invloed uitoefenen op het beleid van de Stichting Stadstuin en opkomen voor de belangen van de mensen die een woning huren in Stadstuin. Om die taak goed te kunnen vervullen, is het van belang dat de huurders zich organiseren in een huurdersvereniging of huurderscommissie. Door regelmatig overleg te hebben met zo’n huurdersvereniging of huurderscommissie, weet Portaal Eemland welke zaken er spelen in Stadstuin en kunnen de vertegenwoordigers die zitting hebben in het stichtingsbestuur deze onderwerpen binnen het bestuur ter sprake brengen. Als huurder van een woning speelt u geen directe rol in de Vergadering van Deelgenoten, omdat alleen de eigenaren daarin zitting hebben. Huurders en eigenaarbewoners kunnen desgewenst wel - buiten het formele inspraakcircuit om - zelf alternatieve vormen van overleg in het leven roepen om hun stem te laten horen.
8. In hoeverre wordt mijn stem echt gehoord?
Het aardige van mandeligheid is dat iedere bewoner een vinger in de pap heeft als het gaat om het beheer en onderhoud van Stadstuin. Het hangt natuurlijk van uzelf af in hoeverre u van het recht op inspraak, meedenken of meedoen gebruik wilt maken. U bent het niet verplicht, maar als u dat leuk of belangrijk vindt, zijn er verschillende manieren om uw stem te laten horen. Om te beginnen zijn er de bijeenkomsten van de Vergadering van Deelgenoten, waar alle belanghebbenden mee kunnen praten over het reilen en zeilen van Stadstuin.
U kunt ook letterlijk de handen uit de mouwen steken. Wie een beetje groene vingers heeft en graag tuiniert, is van harte welkom om te helpen in de thematuinen van het park. Dat zijn stukjes grond die door de bewoners zelf worden ingericht en onderhouden.
Zo heeft u dus heel wat mogelijkheden om betrokken te raken bij de groei en de ontwikkeling van uw eigen woonomgeving.
9. Wie en wat is de Stichting Stadstuin?
De Stichting Stadstuin is een orgaan dat werkt in opdracht van de Deelgenoten en de gemeente. Beide partijen hebben uit eigen gelederen mensen gekozen om zitting te nemen in het stichtingsbestuur. Dit bestuur moet erop toezien dat alle beheer- en onderhoudstaken volgens plan - en uiteraard binnen budget - worden uitgevoerd. Het is overigens niet zo dat het bestuur zelf is belast met de uitvoering, maar alle activiteiten vinden wel plaats onder haar verantwoording.
Behalve voor het technisch beheer en onderhoud houdt de Stichting Stadstuin zich ook verantwoordelijk voor het bevorderen van de betrokkenheid van de bewoners bij hun woonomgeving. Bijvoorbeeld door het meedoen aan onderhoud van tuinen of het samen organiseren van een evenement.
10. Wie zitten er in het bestuur van de Stichting Stadstuin?
Het bestuur bestaat uit negen personen, waarvan zeven Deelgenoten en twee vertegenwoordigers van de gemeente . Een bestuurder heeft een termijn van vier jaar, na deze termijn kan de stichting besluiten om deze te verlengen met een vervolgtermijn.
De bestuurstermijn van 4 jaar kan maximaal 2 x verlengd worden. Na een (verlengde) bestuurstermijn treedt er een wisseling van de wacht op. De drie bewoners uit het bestuur treden dan af, waarna anderen zich voor een bestuursfunctie verkiesbaar stellen. Uit het aantal gegadigden dat zich beschikbaar stelt, worden tijdens de bijeenkomst van de Vergadering van Deelgenoten de nieuwe bestuursleden gekozen.
Voor de vertegenwoordigers van de gemeente bepaalt de gemeente wanneer een bestuurslid zich terugtrekt. Het bestuur is zo samengesteld dat zowel de eigenaren als de huurders en de overige organisaties een gelijk aantal stemmen hebben. In totaal gaat het om dertien stemmen, waarvan vier van de gemeente.
Doorgaans hebben alle besluiten waarover wordt gestemd de gebruikelijke meerderheid van stemmen nodig. Als het om wijzigingen van het Beheerplan of van de statuten gaat, geldt een andere stemverhouding. In het geval van statutenwijzigingen heeft de gemeente een vetorecht. Gaat het om wijzigingen in het Beheerplan, dan is het stemgedrag van de deelgenoten gezamenlijk van doorslaggevend belang. De stemverhoudingen zijn uitgelegd in de digitale folder van Stadstuin, ook kunt u daar aanvullende informatie lezen.
11. Waarom een stichting?
Meestal wordt een stichting in het leven geroepen als iemand of iets met een bepaalde hoeveelheid geld een bepaald doel wil bereiken. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar als we die definitie naar Stadstuin vertalen, wordt het meteen een stuk duidelijker. Het uitgangspunt van de Stichting Stadstuin is namelijk: het beschikbare geld zo efficiënt mogelijk inzetten voor beheer en onderhoud van het gemeenschappelijke gebied. Behalve dat een stichting om die reden als juridische vorm de voorkeur verdient, is ook de doorzichtige structuur een pluspunt. Een stichting heeft een bestuur, maar geen leden. Met als groot voordeel dat de lijnen kort kunnen blijven en je slagvaardiger te werk kunt gaan.
12. Hoe komt de Stichting Stadstuin aan de noodzakelijke financiële middelen?
Alle (huis)eigenaren moeten delen in de kosten die het beheer en onderhoud van Stadstuin met zich meebrengen. Als u een woning heeft gekocht, is uw bijdrage verrekend in de koopsom en door de bouwondernemer afgedragen aan de Stichting. Als u een woning huurt, is de bijdrage voor een zelfde periode verrekend in de maandelijkse huurprijs. Daarnaast dragen ook de andere Deelgenoten en de gemeente financieel bij. Het totaal aan inkomsten staat, inclusief de rente, geheel ter beschikking van de Stichting Stadstuin. Na de periode van vijftig jaar zal iedere (huis)eigenaar/huurder jaarlijks opnieuw een bijdrage leveren in de kosten. De hoogte van die bijdrage zal pas tegen het einde van de periode worden vastgesteld. Dan zou het in theorie zo kunnen zijn dat u moet bijbetalen, omdat de vastgestelde afkoopsom - om wat voor reden dan ook - niet toereikend blijkt te zijn. Het kan ook zijn dat er geld overblijft, waardoor de nieuwe jaarlijkse bijdrage lager uitvalt.
13. Wie is verantwoordelijk voor het budgetbeheer van de Stichting Stadstuin?
De Stichting Stadstuin is zelf verantwoordelijk voor het beheren van het beschikbare budget. Dat budget zal per jaar verschillen. Het ene jaar zal bijvoorbeeld meer geld worden uitgetrokken voor groot onderhoud dan het andere jaar. Hoe het uiteindelijke kostenplaatje er uitziet, wordt beïnvloed door eventuele calamiteiten en ontwikkelingen die onverwacht extra kosten met zich meebrengen (denk bijvoorbeeld aan extreme weersomstandigheden die het groen aantasten of jonge aanplant de das omdoen; de gevolgen zijn dan voor rekening van de Stichting). Voor hetzelfde geld vallen de uitgaven mee en pakt het kostenplaatje gunstiger uit dan gedacht.
Vanzelfsprekend moet het stichtingsbestuur tegenover de Deelgenoten en de gemeente jaarlijks verantwoording afleggen over de manier waarop met het beschikbare budget is omgesprongen.
14. Hoe zit het met de aansprakelijkheid van de bestuurders van de Stichting Stadstuin?
Ieder bestuurslid is afgevaardigde van de Vergadering en is als zodanig spreekbuis van de achterban. Bestuursleden nemen naar eer en geweten met elkaar beslissingen en leggen daar regelmatig verantwoording voor af aan de Deelgenoten. Een verzekering voorkomt dat individuele bestuursleden financieel opdraaien voor beslissingen van de Stichting.
15. Wat is een Beheerplan?
Het Beheerplan is een concreet plan van aanpak waarin de Stichting Stadstuin voor een periode van vijf jaar de lijnen uitzet voor het beheer en onderhoud van het gemeenschappelijk gebied. In het plan staat nauwkeurig omschreven welke werkzaamheden nodig zijn om Stadstuin - naar het ontwerp van de landschapsarchitect - te laten uitgroeien tot een aantrekkelijke woon- en leefomgeving die groen, ruimte en veiligheid hoog in het vaandel heeft staan. Met het Beheerplan in de hand kunt u als bewoner en mede-eigenaar van Stadstuin beoordelen of de beoogde doelstellingen ook echt worden gehaald.
Als de resultaten op punten te wensen overlaten, leidt dat mogelijk tot extra inspanningen om het doel alsnog te verwezenlijken. Maar het kan ook zo zijn dat uit de praktijk blijkt dat het plan enige bijstelling behoeft. Wijzigingen worden alleen doorgevoerd als het bestuur van de Stichting Stadstuin hiermee instemt. En aangezien u zelf de bestuursleden heeft gekozen, heeft u dus indirect ook een stem.
16. Wat doet de Stichting Stadstuin namens de Deelgenoten en wat doet de gemeente?
Het gemeenschappelijk gebied in Stadstuin is deels eigendom van de gemeente Amersfoort en deels van de Deelgenoten. Beide partijen zorgen volgens afspraak ieder voor hun eigen gebied.
Grofweg zijn de Deelgenoten verantwoordelijk voor het beheer en vervanging van:
- alle groenvoorzieningen (inclusief de voetpaden, speeltoestellen en tuinmeubilair);
- de moerasplanten;
- een klein deel van het water;
- wandel- en fietspaden;
- verlichting.
De gemeente draagt zorg voor het beheer en vervanging van:
- de geluidswal (met het aanwezige groen);
- het grootste deel van het water;
- de riolering;
- alle verharde, geasfalteerde wegen;
- parkeerplaatsen;
- straatnaamborden en bewegwijzering;
- afvalverwerking.
Uitzonderingen op de regel zijn:
- het asfalt van de voetpaden, daarvan zijn de Deelgenoten eigenaar, maar de gemeente zorgt voor het onderhoud;
- de opritten naar de garages, die moeten de eigenaren zelf onderhouden (gladheids bestrijding).
De Deelgenoten geven de Stichting Stadstuin de opdracht hun deel te beheren en te onderhouden. Ook de gemeente laat bepaalde werkzaamheden door de Stichting uitvoeren, maar knapt alle klussen die te maken hebben met haar eigen bezit in principe zelf op. Hoe de taken precies zijn verdeeld, is vastgelegd in het Beheerplan.
17. Wat is ‘de beheerovereenkomst Stadstuin’?
De taakverdeling voor het beheer en onderhoud van Stadstuin staat keurig omschreven in ‘de beheerovereenkomst Stadstuin’. Zo weten alle partijen (Deelgenoten, Stichting Stadstuin, gemeente Amersfoort) waar hun verantwoordelijkheden liggen en wat er van hen wordt verwacht. In tegenstelling tot het Beheerplan kan de beheerovereenkomst niet worden gewijzigd.
18. Wat zijn mijn rechten en plichten als eigenaar/bewoner?
Het grootste voorrecht van wonen in Stadstuin is wel dat u ongelimiteerd kunt genieten van een park dat met de grootste zorg wordt beheerd.
Een park waar u het hele jaar door naar hartelust kunt wandelen, fietsen en recreëren en waar u nog wat in de melk te brokkelen heeft ook, omdat u mede-eigenaar bent. Natuurlijk staat daar iets tegenover zoals een financiële bijdrage aan het gemeenschappelijk onderhoud. U heeft daar overigens geen omkijken naar, want het onderhoud neemt de Stichting Stadstuin voor haar rekening en uw bijdrage is - voor een berekende periode van zo’n 50 jaar - al verrekend met de aankoopprijs van uw woning. (U heeft het recht om de jaarrekening in te zien, zodat u een idee krijgt waaraan het geld wordt besteed.) Een andere verplichting, als u het zo zou willen noemen, is dat het gemeenschappelijk terrein volgens de regels moet worden gebruikt. Dat betekent bijvoorbeeld dat u geen deel van het park mag afschermen voor privé gebruik. Wat logisch is, want juist het vrij kunnen bewegen, is een van de aantrekkelijke aspecten van Stadstuin. Verder is het goed om - wellicht ten overvloede - even te vermelden dat wanneer u uw huis of appartement gaat verkopen, uw mandeel Stadstuin automatisch mee gaat naar de eigenaar.
19. Is Stadstuin ook vrij toegankelijk voor niet-bewoners?
Stadstuin is openbaar gebied en voor iedereen vrij toegankelijk, mits ze zich aan de regels houden. Nu kunt u aan iemands neus niet zien of hij in Stadstuin woont of niet. Eigenlijk doet dat er ook niet toe. Als u opmerkt dat iemand iets doet wat niet door de beugel kan, kunt u hem of haar daar altijd op aanspreken. Of die persoon nu bewoner is of niet. Het gaat erom dat we er met z’n allen voor zorgen dat Stadstuin een prettige leefomgeving is en blijft.
20. Zijn er wel voldoende parkeerplaatsen in Stadstuin?
Uitgangspunt voor Stadstuin is het creëren van een groene, autoluwe, veilige woonomgeving: het groen voor de deur, de auto’s zoveel mogelijk uit het zicht. Om dat te verwezenlijken is ervoor gekozen om de meeste parkeerplaatsen voor de bewoners van Stadstuin onder de woningen te maken. Om ervoor te zorgen dat er voldoende parkeergelegenheid is, is het belangrijk dat u uw auto(‘s) onder uw woning parkeert. Er blijven dan voldoende parkeerfaciliteiten over voor bezoekers.
21. Mag ik mijn auto wassen in Stadstuin?
Stadstuin is ontworpen met de gedachte dat het schone regenwater van daken en straten niet via riool naar de zuiveringsinstallatie wordt afgevoerd maar terecht komt in sloten. Goten zorgen voor dit watertransport. Wast u uw auto met schoonmaakmiddel dan komt dat dus in de sloot terecht. Dat is verboden in de Wet Milieubeheer en is niet de bedoeling van de ontwerpers van de wijk. Afspoelen met water mag dus wel.
22. Zijn er speciale plekken waar ik mijn hond kan uitlaten?
Stadstuin moet uitgroeien tot een heerlijke woonomgeving voor mens én dier. Honden zijn dan ook van harte welkom in Stadstuin. Maar dan moeten hun baasjes zich aan een paar regels houden. De buitenzijde van de geluidswal is een hondenuitlaatgebied, waar uw dier onbekommerd mag rennen, poepen en plassen. Mocht het dier per ongeluk toch onderweg nog iets laten vallen, ruim het dan even op zodat een en ander er geen last van heeft. In de rest van Stadstuin moet uw hond aangelijnd lopen. Houd uw viervoeter ook weg van de verschillende speelplekken voor kinderen. Niet alleen om de kans op een verlaten drol te minimaliseren, maar ook omdat kleine kinderen nog wel eens angstig op een hond kunnen reageren.
23. Mag je barbecueën in Stadstuin?
Het is verboden om in het park zelf te barbecueën, tenzij de Vergadering van Deelgenoten anders heeft beslist. Eigenlijk geldt voor alle gebruiksregels uit de Akte van Mandeligheid en de beheerovereenkomst dat de Vergadering van Deelgenoten deze regels democratisch, met meerderheid van stemmen vaststelt. Het gaat dan bijvoorbeeld over het plaatsen van bankjes, de inrichting en onderhoud van de thematuinen en het gebruik van de parkeerplaatsen. Alle (verkeers)regels die elders in Amersfoort gelden, zijn ook van toepassing op Stadstuin.
24. Mag je een schotelantenne op het dak plaatsen?
Naar aanleiding van meldingen en klachten over de geplaatste schotelantenne is navraag gedaan over regels m.b.t. het plaatsen van (schotel)antennes. Er zijn landelijke regels opgesteld voor het plaatsen van (schotel)antennes. Een schotelantenne kan onder bepaalde voorwaarden zonder vergunning op, aan of bij een gebouw worden geplaatst. Als er niet aan deze voorwaarden (bijvoorbeeld m.b.t. hoogte, afmeting etc.) voldaan wordt, moet een vergunning bij de betreffende gemeente worden aangevraagd. De regels voor het plaatsen van (schotel)antennes zijn te vinden op de website van het Antennebureau (http://www.antennebureau.nl).
Daar kunt u een overzichtelijk informatieblad downloaden. Ook kunt u informatie verkrijgen via de website: www.omgevingsloket.nl.
Ongetwijfeld ten overvloede maar de stichting Stadstuin is alleen verantwoordelijk voor het beheer van de (mandelige) openbare ruimte en als een schotelantenne geplaatst is op het dak van een gebouw valt dit niet onder de verantwoordelijkheid van de stichting Stadstuin. De betreffende VvE en/of de eigenaar van de schotelantenne is degene die hierop aangesproken zou kunnen worden.
Mocht u eventueel vinden dat de plaatsing of de (schotel)antenne niet voldoet aan de regels hiervoor, dan zou u de afdeling Vergunningverlening / Handhaving van de gemeente Amersfoort kunnen verzoeken om dit te beoordelen. U kunt hiervoor het webformulier van het meldpunt woonomgeving invullen (http://www.amersfoort.nl/melding-doen).
25. Overlast door mollen (molshopen)
Er worden soms vragen gesteld over de bestrijding van mollen in Stadstuin. Bewoners ervaren de molshopen als vervelend, lastig en niet mooi om te zien. Daarom wordt soms verzocht om bestrijding van de mollen, echter de stichting Stadstuin volgt het beleid van de gemeente Amersfoort m.b.t. mollen. Op de website van de gemeente Amersfoort kunt u hun beleid lezen over mollen.
Daarnaast zorgen de mollen in Stadstuin voor een belangrijke bijdrage aan de beluchting van de bodem en daarmee dragen zij bij aan waterdoorlatendheid van de grond. Op vele plaatsen in Stadstuin is de waterdoorlatendheid van de grond erg slecht, wat vaak leidt tot (hemel)wateroverlast. Ondanks dat de mollen overlast kunnen veroorzaken, en de molshopen soms een doorn in het oog zijn, zal de mol in Stadstuin niet bestreden worden.
26. Mag ik zelf onderhoud plegen aan het aanwezige groen of tuinieren in Stadstuin?
Het groen wordt onderhouden door een hovenier, die hiervoor de kennis en kunde heeft. Het onderhoud gebeurt op basis van het (addendum) beheerplan, waarin beschreven staat hoe het beeld van Stadstuin eruit moet zien en welke werkzaamheden uitgevoerd moeten worden. Het beheerplan is vastgesteld door de gemeente Amersfoort en het bestuur van stichting Stadstuin.
Het is niet toegestaan dat een of meer bewoners zelf onderhoud plegen aan het groen en/of hier zonder (schriftelijke) toestemming veranderingen in aanbrengen. Het groen in Stadstuin is namelijk van alle bewoners!
Het bestuur van stichting Stadstuin is bevoegd om besluiten hierover te nemen en/of te laten uitvoeren. De werkgroep Groen is daarbij een belangrijk adviesorgaan.
27. Als ik een aanpassing wil in het groen van Stadstuin, kan dat?
Natuurlijk is het mogelijk om invloed uit te oefenen hoe de Stadstuin eruit ziet of zelfs om aanpassingen in het groen te realiseren. Aanpassingen in het groen kunnen worden aangevraagd als een zogenaamd 'bewonersinitiatief'.
Aangezien in Stadstuin vele meningen bestaan over het (aanwezige) groen, is het voor aanvraag van een bewonersinitiatief noodzakelijk dat de direct omwonenden van de locatie, waarvoor een bewonersinitiatief wordt ingediend, akkoord zijn met de aanpassing.
Daarom is een handtekeningenlijst van direct omwonenden een onderdeel van het aanvragen van een bewonersinitiatief.
Op de pagina werkgroepen kunt u lezen hoe u een bewonersinitiatief kunt indienen en hoe het proces van beoordeling hiervan loopt.
Ook kunt u uw vraag of verzoek altijd eerst voorleggen aan de werkgroep Groen, die het bestuur m.b.t. het groen adviseert.
Vragen aan de werkgroep Groen kunt u sturen naar: [email protected]