Visie van Stadstuin op duurzaamheid
De groenvoorziening in Stadstuin speelt een zeer belangrijke rol op het gebied van duurzame ontwikkeling van de woonwijk. In het brede perspectief van duurzame ontwikkeling gaat het bij groenvoorzieningen om de sociaal-maatschappelijke, recreatieve, economische, milieutechnische, waterhuishoudkundige en ecologische betekenis (biodiversiteit) van groen. Voorbeelden hiervan zijn het vormen van ontmoetingsplekken, de ontspannende en rustgevende werking, economische waarde(stijging) van onroerend goed, filtering van (fijn)stof, geluidsdemping, verbetering van het stadsklimaat in een verder stenige omgeving, binding van CO2, zuurstofproductie, cultuurhistorische waarde, vasthouden van overtollig water en het vormen van een leefgebied voor inheemse dieren en planten.
Door het gevarieerde groen in Stadstuin wordt een bijdrage geleverd aan de verbetering van de biodiversiteit. De mix van bomen en beplanting zorgen voor visuele afwisseling en dragen positief bij aan de leefomgeving (met o.a. voedsel, schuilplaatsen, nestlocaties) voor dieren, zoals vogels, insecten, sommige zoogdieren.
De visie in het kort:
Als bestuur van Stichting Stadstuin zorgen we voor het behoud van onze groene woonomgeving, waarbij we letten op duurzaam gebruik van de beschikbare middelen en het in stand houden van de biodiversiteit.
Hoe doen we dit?
We maken zoveel mogelijk gebruik van ‘duurzaam inkopen’ van de aanleg en het beheer van de groenvoorzieningen in Stadstuin. We proberen daarmee bij te dragen bij aan bovengenoemde visie op het gebied van duurzaamheid bij groenvoorzieningen. We volgen hierin het beleid van de gemeente Amersfoort. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om: het verwerven van plantmateriaal, toepassen meststoffen, bestrijden van ongewenste kruiden, ziekten en plagen, verzamelen en verwerken van groenrestproducten, transport, mobiele werktuigen en gereedschappen en interne milieuzorg. Als onderdeel van een RAW-bestek wordt aan een aannemer altijd gevraagd om een plan op te stellen m.b.t. de CO2-reductie voor de looptijd van het bestek. In dit plan moet men concreet beschrijven en uitvoeren hoe men de CO2-reductie gaat realiseren.
Stichting Stadstuin kan middels de Vergadering van Deelgenoten of website faciliterend en informerend optreden voor de bewoners van Stadstuin bij vragen over duurzaamheid. Voorbeelden hiervan zijn het laten plaatsen van zonnepanelen, het rijden van deelauto’s of het laten aanleggen van een sedumdak.