Het was een gezellige drukte, woensdagavond 1 juni in de Boogkerk in Nieuwland. Sinds lange tijd vond er weer een Vergadering van Deelgenoten plaats. De opkomst was hoog. Zo’n 75 personen waren aanwezig en toonden hun betrokkenheid door relevante vragen te stellen en met inhoudelijke bijdragen te komen. De vergadering vond plaats op initiatief van het Bestuur van de Stichting Stadstuin. Er stonden enkele belangrijke punten op de agenda, waaronder de roep om nieuwe bestuursleden voor de Vergadering van Deelgenoten en een gedachtewisseling over de toekomst van de Stadstuin.
Oproep nieuwe bestuursleden
De vergadering stond onder leiding van Yoran van Aken, oud-bewoner van de Stadstuin en oud-voorzitter van de Vergadering van Deelgenoten. Penningmeester Tim Hölzken gaf een uitgebreide toelichting bij de financiële stukken en beantwoordde diverse vragen. Hij deed een belangrijke oproep: word lid van het Bestuur van de Vergadering van Deelgenoten of de kascommissie. Alleen zo kunnen de mandelig eigenaren van de Stadstuin zelf sturing geven aan de gelden die beschikbaar zijn voor (onderhoud van) de tuin. De oproep was niet aan dovemansoren gericht. Acht eigenaren stonden op: vijf meldden zich aan voor het bestuur van de Vergadering van Deelgenoten en drie voor de kascommissie. In de volgende ledenvergadering op 22 juni stellen zij zich voor en worden zij officieel benoemd.
Toekomst Stadstuin
De oproep voor nieuwe bestuursleden is belangrijk voor de toekomst van de Stadstuin. Het fonds voor onderhoud en investeringen (zoals nieuwe speeltoestellen) is niet toereikend voor de lange termijn. Daarom moeten er keuzes gemaakt worden. Gezien de bijzondere constructie van mandelig eigendom - wat betekent dat alle eigenaren in de Stadstuin ‘eigenaarsverantwoordelijkheid’ dragen - is een actieve betrokkenheid van eigenaren van groot belang. Tijdens de vergadering vertelde Ernst Beitler, voorzitter van de Stichting Stadstuin, dat de gemeente Amersfoort en de Stichting Stadstuin opdracht hebben gegeven aan adviesbureau Kern Konsult om een onderzoek te doen. Dit onderzoek, gefinancierd door de gemeente, bestaat uit een evaluatie van de organisatie en aanpak van de Stadstuin tot nu toe, en een verkenning van de wensen en mogelijkheden voor de toekomst. Het resultaat is bedoeld als input voor verdere gedachtevorming en uiteindelijke besluitvorming over de toekomst van de Stadstuin. Nog voor de zomer starten gesprekken met zowel oude als nieuwe bestuursleden. Na de zomer vinden de eerste gesprekken plaats met bewoners. Wilt u ook meepraten en meedenken? Aanmelden kan door een mail te sturen aan [email protected] onder vermelding van Stadstuin.
Vervolg: besluitvorming op 22 juni
Ondanks de hoge opkomst, zijn er volgens de officiële reglementen toch meer eigenaren nodig om de vergadering rechtsgeldige besluiten te laten nemen. Daarom vindt er op woensdag 22 juni a.s. een tweede vergadering plaats, die dan - ongeacht de opkomst – wel rechtsgeldige besluiten kan nemen. Zorg dat u erbij bent! De bijeenkomst vindt opnieuw plaats in de Boogkerk en start om 20.00 uur.